55ste Laurenspenning naar Opperclaes
2022
Foto Willem de Kam

Rotterdam, 18 oktober 2022 – De 55ste Laurenspenning is toegekend aan Bruce Tsai-Meu-Chong en Linda van der Vleuten van Opperclaes; grafisch ontwerpers, beeldmakers en curatoren in Rotterdam. In 2010 richtten zij Galerie Opperclaes op. Sindsdien organiseerden ze tientallen projecten en tentoonstellingen om aanstormend talent een podium te bieden. Zo ontstond een netwerk van veelal jonge ontwerpers, kunstenaars, fotografen en illustratoren. 

In 2017 transformeerde de galerie in een ontwerpbureau dat uiteenlopende projecten heeft opgezet in samenwerking met een breed scala aan beeldmakers, voornamelijk werk in de openbare ruimte van Rotterdam. Voorbeelden zijn Project Rebound: beschilderde sportvelden met een sportprogramma voor jongeren op het Coloured Mindplein, muurschilderingen in Rotterdam Central District, Character Type: grote 3D letters om op te skateboarden en Glashard: een grote tentoonstelling samen met Stedelijk Museum Schiedam in de oude Glasfabriek over post-graffiti.

Opperclaes zet zelf projecten op maar werkt ook in opdracht van onder andere Gemeente Rotterdam, Architectenbureau ZUS, Stedelijk Museum Schiedam en De Hofbogen. 

Met het toekennen brengt Stichting De Laurenspenning haar waardering tot uitdrukking voor de manier waarop Opperclaes zich in de stad manifesteert. Bruce Tsai-Meu-Chong en Linda van der Vleuten krijgen de Laurenspenning voor hun artistieke en maatschappelijke inbreng. Zij nemen de penning op 24 november in ontvangst tijdens een feestelijke ceremonie in de Laurenskerk (17.00-19.00 uur).