De heer en mevrouw Boele van Hensbroek-Reesink
1981

Na zijn vertrek bij Unilever begon Boele van Hensbroek samen met zijn vrouw de uitgeverij Lemniscaat. In 1963 startte men op de benedenverdieping aan de Vijverlaan. In de uitgeverij kon het echtpaar persoonlijke ideeën tot uitdrukking brengen. Zo wilden ze het ‘betere kinderboek’ een kans geven en ook dure kleurendrukken voor kinderen realiseren.

Lemniscaat is afgeleid van lemnikos, de 8, een oneindig gekruiste band waarin het geestelijke en het stoffelijke voortdurend in elkaar grijpen. Na een moeizame start lukte het langzaam voet aan de grond te krijgen waarbij in de jaren ’70 ettelijke nationale prijzen (gouden penselen en gouden en zilveren griffels) de kwaliteit van de uitgaven onderstreepten. Maar ook op het gebied van kunst, psychologie, pedagogie en orthopedagogie heeft men baanbrekend uitgeverswerk gedaan.

De eenheid in het fonds van Lemniscaat is een visie op de mens als totaliteit van stof en geest, van verstand verbonden met gevoel en fantasie. De heer en mevrouw Boele van Hensbroek-Reesink kregen samen één penning.