Maria Heiden
2001

2001 Heiden

In 1974 opende Maria Heiden (Bolnes, 1944) haar eigen boekwinkel aan de Oude Binnenweg 131B. In juni 2009 verkocht zij de zaak. Voor zij haar eigen winkel begon, werkte zij onder meer als boekverkoopster bij Van Brummen en Donner. Maria Heiden was naast boekhandelaar ook auteur. Zij schreef een aantal boeken met korte verhalen en twee toneelstukken: De probleemcomponist en Ontbijt aan de Maas. Voor Radio Rijnmond besprak zij wekelijks een aantal boeken. Daarmee stopte zij in 2008. De bijnaam Koningin van de Binnenweg draagt zij met verve. In 2001 ontving zij voor haar vele verdiensten voor het culturele leven in Rotterdam de Laurenspenning.

De keuze was niet moeilijk! ‘Voor haar jarenlange volhardende, enthousiaste en onbaatzuchtige inzet om van Rotterdam een literaire en culturele stad te maken’ was de Laurenspenning dat jaar voor haar. Zij bevorderde het lezen van boeken bij velen, ze was te horen via de radio in haar heel eigen getoonzette leesrubrieken en haar naam was verbonden aan Floorshow, een culturele talkshow over kunst en cultuurpolitiek in de Rotterdamse Schouwburg.

Tijdens de uitreiking was er een optreden van het Rotterdams Cultkoor, waarin de laureate zelf meezong. Sinds deze uitreiking wordt de Laurenspenning in de pers ‘de culturele prijs van de stad Rotterdam’ genoemd.