Jan Hoogstad
1985

1985 Hoogstad

Jan Hoogstad (Rotterdam, 1930) richtte in 1957 zijn eigen architectenbureau op. Het vak leerde hij bij architect Herman Bakker. Ruimte is het centrale thema in zijn werk. Aan het Weena in Rotterdam bouwde hij het gebouw van Unilever en een woonflat. Ook de uitbreiding van de Doelen is van zijn hand. Buiten Rotterdam bouwde hij onder meer het ministerie van VROM in Den Haag, het studiocomplex van de AVRO/KRO/NCRV in Hilversum en het theater van Hengelo (O). 

Hoogstad is een vernieuwend architect, mede door zijn publicaties waarvan Ruimtelijk voorstellingsbeeld een van de bekendste is. Hij maakt daarin onderscheid tussen de compositie (verhoudingen, licht en donker, materiaalgebruik, constructie) en het voorstellingsbeeld. De compositie is concreet, het voorstellingsbeeld is afhankelijk van stemmingen en gevoelens. Hoogstad onderzocht op basis van die inzichten ook de verhouding tussen muziek en architectuur.

Algemene erkenning bleef lange tijd uit, hoewel Hoogstads werk in Rotterdam en daarbuiten waardering oogstte. Maar zijn werk was bescheiden van karakter, humaan en rijp, niet imponerend. Bij Hoogstad bleven de therapeutische verhalen, waar architecten zich zo graag aan overgeven, uit. Dat wil zeggen dat men niet met een modegevoelige architect van doen had.

Vanwege zijn vernieuwende rol in de architectuur werd hem de Laurenspenning toegekend.