Sander de Kramer
2009

2009 KramerSander de Kramer (Rotterdam, 18 mei 1973) heeft een belangrijke rol gespeeld bij het opzetten van de Straatkrant in Rotterdam en andere steden. Toen hij werd onderscheiden met de Laurenspenning 2009, was hij al meer dan tien jaar hoofdredacteur van de Straatkrant. Ook was hij voortrekker en bondscoach van het Nederlands daklozenelftal op het eerste wereldkampioenschap daklozenvoetbal in Graz. Hij ondernam actie tegen kinderarbeid in de diamantmijnen in Sierra Leone.

Van doorslaggevend belang bij alles wat hij doet, is dat hij in anderen het enthousiasme doet ontbranden voor de goede zaak, conform het motto van de Stichting De Laurenspenning: Ardens ipsa fides alios incendit in ignem (‘Vurig geloof doet anderen ontvlammen’).

De Kramer is auteur van de boeken Van miljonair tot krantenjongen, Steppen met één been en SOS Rotterdam. Hij zette zich in voor het standbeeld van Rigardus Rijnhout, de Reus van Rotterdam. Hij schrijft wekelijks een column in De Telegraaf en vormt samen met Stefan Stasse, Sofie van den Enk en Ajouad El Miloudi het vaste team van het KRO-televisieprogramma De Rekenkamer. Ook is hij presentator van het televisieprogramma De wandeling op Nederland 2. In 2001 was hij Rotterdammer van het Jaar.

De uitreiking van de Laurenspenning aan Sander de Kramer vond plaats in de Laurenskerk op donderdag 26 november 2009. Hugo Borst hield de feestrede, de band Alderliefste maakte muziek en Ramses Shaffy improviseerde op de piano, naar een paar dagen later zou blijken zijn allerlaatste optreden.

→ uitnodiging (pdf)


 

LAATSTE OPTREDEN RAMSES SHAFFY

video RTV Rijnmond

Bij de uitreiking was ook Ramses Shaffy aanwezig, die voor de gelegenheid een pianovoorstelling gaf.

 

_______________________________________________________________________________________

LINKS

Over de Sunday Foundation

Interview NCRV-gids editie 38, 22-28 september 2012

Over het televisieprogramma De wandeling.

Over de terugkeer van de Reus van Rotterdam.

_______________________________________________________________________________________

MAJOOR BOSSHARDTPRIJS

In 2013 werd Sander de Kramer onderscheiden met de Majoor Bosshardtprijs.