Rob Maas
1980

Rob MaasRob Maas (Voorburg, 1932) is de oprichter van de Stichting Centrale Discotheek Rotterdam. Van 1961 tot 2002 was hij directeur. Onder zijn leiding groeide de Centrale Discotheek uit tot een instituut dat een belangrijke bijdrage levert aan het Rotterdamse muziekleven.

In 1952 werd bij het Vendu Notarishuis een partij 78-toerenplaten aangeboden met klassieke muziek. Rob Maas probeerde geld te verzamelen om alle platen te kopen om daarmee een uitleendiscotheek te starten. Even leek dat te lukken. Wethouder Kunstzaken, Dries van der Vlerk, stemde toe. Maar burgemeester en wethouders keurden het plan toch af omdat er een nieuw soort grammofoonplaten op de markt was gekomen die heel langzaam draaiden, onbreekbaar waren en waar wel een uur muziek op stond. De langspeelplaat.

Het duurde nog negen jaar voordat Rob Maas zijn plan kon verwezenlijken. De Stichting Volkskracht, de Erasmusstichting en de Van Ommeren de Voogtstichting verstrekten een lening van 80.000 gulden. Op 14 oktober 1961 opende de Stichting Centrale Discotheek haar deuren in de Witte de Withstraat. Na drie jaar ontstond er een subsidierelatie met de gemeente Rotterdam.

Inmiddels is de Stichting Centrale Discotheek, onder de naam Muziekweb vooral actief met dienstverlening aan bibliotheken, een landelijke muziekcatalogus en vervult de site muziekweb.nl een uitgebreide muziekinformatiefunctie.

In 1980 ontving Rob Maas de Laurenspenning voor zijn streven om op een laagdrempelige manier voor een breed publiek grammofoonplaten ter beschikking te stellen.

Hij ontving in 2002 de Erasmusspeld. In 2003 werd Rob Maas benoemd tot officier in de orde van Oranje-Nassau.

Zie ook: www.muziekweb.nl en

http://www.muziekweb.nl/muziekweb/robmaasvertelt