Martin Mooij
1990

Martin Mooij, beoren in 1930, heeft als directeur van Stichting Poetry International en Story International baanbrekend werk verricht op het gebied van poëzie en letteren. Hij is van meet af aan de drijvende kracht geweest achter Poetry International, dat inmiddels wereldwijde bekendheid geniet, waarbij Mooij’s bijnaam, Mister Poetry, boekdelen spreekt. In 1996 nam hij na 27 jaar afscheid van ‘zijn’ Poetry International. Verder activeerde Mooij de Werkgroep Arbeidersliteratuur Rotterdam met het tijdschrift WAR en richtte hij het festival Poetry Park op, voor migranten en hun poëzie, dat later uitgroeide tot Dunya.

Na de mulo, een opleiding aan de Handelsavondschool en een avondopleiding als onderwijzer, heeft Mooij onder meer gewerkt bij Stokvis, een uitgeverij en het Nederlands Talen Instituut. Onder de vleugels van de Rotterdamse Kunststichting ontwikkelde Martin Mooij Poetry International. Het geldt nog altijd als een van de belangrijkste poëziefestivals ter wereld.

Voor zijn verdiensten heeft Martin Mooij in 1997 de Wolfert van Borsselenpenning gekregen van de gemeente Rotterdam. In 1981 won hij de Laurens Janszoon Costerprijs. In 1990 werd hem de Laurenspenning toegekend.

Uit het juryrapport:

‘Al meer dan 20 jaar belichaamt Mooij het streven Rotterdam tot een vrijhaven van de dichtkunst te maken, tot een forum voor de menselijke stem, ook als die, waar dan ook ter wereld verstikt of verdrukt dreigt te worden.’

Martin Mooij overleed op 12 augustus 2014.