Tom Naastepad
1983

Th.J.M. (Tom) Naastepad (1921-1996) was een Nederlands theoloog, priester, bijbeldeskundige van het Bisdom Haarlem, later van het Bisdom Rotterdam en dichter van kerkliederen.

Naastepad is vooral bekend geworden door zijn dertig jaar dienst in de de Rotterdamse Arauna-gemeente. Hij was daar voorganger sinds 1968.

Ook was hij studiesecretaris van de Prof. dr. G. van der Leeuwstichting, ontmoetingscentrum voor kunst en religie. Naastepad gaf onderwijs in het Rotterdams Leerhuis en schreef een aantal dichtbundels. Verder werd hij bekend door verklaringen van bijbelgedeelten, die in boekvorm verschenen.

Naastepad volgde zijn seminarie-opleiding in Heemstede en Warmond. Hij was de meest protestantse onder de katholieke priesters. Over het pausbezoek aan Nederland in 1985 schreef hij gegeneerd: ‘Ik denk met een gevoel van leegte en verbijstering aan die dagen. Welk een vreemd mengsel van arrogantie en popperigheid, van machtswaan en middelmaat. Kerk, waar is uw kuisheid?’

In zijn Arauna-gemeente kwam een handjevol gelovigen (zowel protestant als katholiek). Ook al werd het tekort aan priesters in het Bisdom Rotterdam steeds nijpender, hij werd nooit gedwongen om ergens anders pastoor te worden.

Naastepad stierf teruggetrokken, zoals hij de laatste paar jaar van zijn leven had doorgebracht. Voor hem geen uitvaart, begrafenis of grafsteen. Hij wilde solidair zijn met de 12.000 Rotterdamse joden die na de oorlog niet meer terugkeerden.

Veel van zijn uitleg over de Bijbel kwam terecht in boekjes als Het scharlaken snoer, Op de dorsvloer en Het geheim van Rachel.