NRC Handelsblad portretteert burgemeester Aboutaleb
2016
(Foto Maarten Laupman)

(Foto Maarten Laupman)

Rotterdam, 27 december 2016 – NRC Handelsblad volgde de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb een jaar lang. Het verhaal van Annemarie Kas begint met de uitreiking van de Laurenspenning op 28 april in de Laurenskerk.

Wilfried de Jong kwam de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb laatst tegen. De Jong was op de racefiets, Aboutaleb liep een rondje hard. Hoewel. „Wat Ahmed hardlopen vindt, noemen we in Rotterdam gewoon wandelen of sjokken.”

De Jong, presentator, schrijver en bekende Rotterdammer, droomde er een beetje bij weg, vertelt hij aan zijn publiek in de Laurenskerk. Hij vroeg zich af of Aboutaleb misschien bijgelovig zou zijn. Dat de burgemeester tegen zichzelf zou zeggen: Oké, Ahmed, als je op tijd bij díe lantaarnpaal bent, word je premier. En bij die andere blijf je gewoon burgemeester. Start!

De gasten lachen hardop. Ahmed Aboutaleb krijgt die middag, het is eind april dit jaar, de Laurenspenning uitgereikt, als dank voor zijn inzet voor de stad Rotterdam. Wilfried de Jong brengt hem een ode. „Ahmed, je past hier zo goed, in het moeilijke spel dat Rotterdam heet. Geniet van ons, dan genieten wij van jou.”
Bij de officiële overhandiging vraagt de juryvoorzitter of Aboutaleb de penning vooral als „aanmoedigingsprijs” wil zien. „Met andere woorden, of u nog even wilt blijven.”

Kijk hier voor het hele artikel.