Pakhuismeesteren
1968
Pakhuismeesteren, op de Kop van Zuid

Pakhuismeesteren, op de Kop van Zuid

Pakhuismeesteren is een voormalig Rotterdams bedrijf dat werd opgericht in 1818. Toen nam ‘Pakhuismeesteren van de Thee’ een deel van de Rotterdamse theehandelsactiviteiten van de V.O.C. over.

Op de Wilhelminapier in Rotterdam staat tussen de Wilhelminakade en de Otto Reuchlinweg nog een veemgebouw van het voormalge Pakhuismeesteren. Dit is niet meer in gebruik en er zijn plannen om het gebouw te renoveren. Het lijkt erop dat de toekomstige exploitant dit voormalige veemgebouw wil vernoemen naar de vroegere eigenaar Pakhuismeesteren. Deze bedrijfsnaam staat nog steeds op de gevel van het pand.

Pakhuismeesteren heeft op initiatief van Van Beuningen en ter gelegenheid van zijn 150-jarige bestaan, de Italiaanse kunstenaar Giacomo Manzù (1908-1991) gevraagd de bronzen deuren voor de ingang onder toren van de Grote of Sint – Laurenskerk te maken.

Aan Pakhuismeesteren werd de Laurenspenning toegekend vanwege deze unieke en artistieke opdracht aan een wereldberoemde kunstenaar. Manzù maakte onder meer de deuren van de St. Pieter in Rome De voorstellingen op de deuren van De Laurenskerk brengen oorlog en vrede in beeld. Manzù zag in het ontwerp een metafoor voor de verwoesting van de kerk in mei 1940 en de heropbouw na de oorlog.

http://www.sculptureinternationalrotterdam.nl/collectie/permanent/OorlogenVrede.php

http://www.nieuws.top010.nl/pakhuis-meesteren-rotterdam.htm