Herman Romer
2004

2004 RomerHerman Romer (2 februari 1931, Rotterdam)

Herman Romer is auteur. Hij debuteerde in 1965 met de novelle De nachtegalen zingen niet meer (Querido). Herman Romer was administratief medewerker, loonadministrateur en copywriter. In het begin van de jaren tachtig verliet hij, als publiciteitschef, een multinational en was daarna zelfstandig werkzaam als auteur.
Romer publiceerde literair werk in onder meer Twen (later Taboe geheten), Podium, Hollands Maandblad, Gedicht en Propria Cures. Ook presenteerde de VARA als dagsluiting gedichten van hem. Tot dusver schreef hij ruim veertig boeken op het gebied van fictie en non-fictie, alle overwegend tegen de achtergrond van Rotterdam.
In 1971 won hij met zijn dichtbundel Voor de liefhebbers de Anna Blamanprijs. Op het gebied van fictie verscheen in 2005 De vlammende stad, verhalen over de Tweede Wereldoorlog, en in 2006 de 480-pagina’s tellende historische roman De danszaal in het duister. In 2012 verscheen zijn 46e boek De speeltijd is voorbij!.

Voor zijn oeuvre op het gebied van historische non-fictie en zijn verdiensten voor het culturele leven van de stad Rotterdam en daarbuiten, ontving hij in 2004 de Laurenspenning: “Als literator die het de verleden van de stad tot leven wekt en voor de toekomst vastlegt, in woord en beeld behoedend, wat anders àl te snel vergeten raakt. Zijn werken, soms weemoedig maar zonder verbittering, vormen zo pareltjes van onze stadshistorie.”

Foto: Herman Romer ontvangt de Laurenspenning uit handen van Taco Noorman, voorzitter van de Stichting Laurenspenning.


INTERVIEW

Hieronder het interview dat Jop Pannekoek in 2001 had met Herman Romer voor de documentaireserie Roets in Rotterdam. http://youtu.be/IlMycAehmKU

Het in dit interview genoemde manuscript van de roman Het leven is een tango werd later uitgegeven onder de titel De danszaal in het duister. Bron: http://www.hermanromer.com