Hans Rothmeijer
1991

Hans Rothmeijer (31 maart 1927-19 februari 2006)

Hans Rothmeijer was schrijver, beeldend kunstenaar, muzikant en ideeënman. Rothmeijer was van beroep bouwkundige, maar kwam als pianist in een jazzbandje terecht in het Rotterdamse kunstenaarscircuit, waar hij optrok met onder (vele) anderen Cor Kraat, Hans Citroen, Wim de Boek, Henny Maliangkay en Jules Deelder. Als organisator was hij van vrijwel alle markten thuis.

Talloze activiteiten op het gebied van architectuur, beeldende kunst en literatuur konden georganiseerd worden omdat Rothmeijer er zijn schouders onder zette. Met Frans Vogel schreef hij in de jaren tachtig de biografie ’Meneer Pardoel, een Rotterdamse kastelein’, in zijn eentje kwam van Rothmeijers hand onder meer de bundel ’De Duitse dienstbode en andere verhalen’. Rothmeijer heeft ook lang gewerkt aan het oprichten van een Museum van het Bombardement. Rothmeijer is zijn leven lang bezig geweest met het beschermen en respecteren van het Rotterdamse culturele erfgoed.

Een ‘gewone’ Rotterdammer werd hij genoemd, maar wel met het ‘gewone’ tussen aanhalingstekens. Hij inspireerde vele kunstenaars op verschillende manieren. Hij fotografeerde sinds de wederopbouwperiode het culturele leven in de stad, verzamelde werk van Rotterdamse, beeldend kunstenaars en hield 70 exposities in galerie Black Cat. Toen aan het eind van de jaren ’60 de Oude Binnenweg gesloopt dreigde te worden, voerde Rothmeijer met succes actie daartegen.

Voor zijn verdiensten voor het culturele klimaat van Rotterdam ontving Hans Rothmeijer in 1991 de Laurenspenning.

 

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2676/Cultuur/archief/article/detail/788838/2006/03/04/Alles-kan.dhtml