Toespraak bij overhandiging Laurenspenning 2018 aan Philip Powel
2018

Rotterdam, 15 november 2018 – Alvorens de Laurenspenning 2018 uit te reiken, sprak Korrie Louwes, voorzitter van het bestuur, de laureaat en de aanwezigen in de Laurenskerk toe. (Foto Maarten Laupman)

Geachte genodigden en andere geïnteresseerden,

Voor de 52e keer wordt vandaag de Laurenspenning uitgereikt. 

De eerste twee gingen in 1959 naar prinses Beatrix en fotograaf Cor Dekkinga. Cor Dekkinga kreeg de Laurenspenning omdat hij het best de geestelijke waarden in beeld wist te brengen dat jaar. 

Ook de laureaat van dit jaar brengt op zijn eigen warme manier de geestelijke waarden van onze tijd in beeld. Niet letterlijk in beeld, maar zeker figuurlijk. Hij gebruikt daarvoor muziek en spoken word. 

Philip Powel levert spannende programmering op een plek waar de culturele alleseter alles van zijn of haar gading vindt. Hiermee biedt hij Rotterdam, zijn inwoners en velen rondom Rotterdam dagelijks de inspiratie om elkaar beter te begrijpen. 

Hoe verschillend we ook zijn, bij Bird vinden we het enthousiasme om met elkaar in gesprek te gaan, bijzondere momenten te vieren en laten we ons steeds weer verrassen. 

En dat brengt me bij het motto van de Laurenspenning Ardens ipsa fides alios incendit in ignem: Vurig enthousiasme doet anderen ontvlammen. Dat maakt Philip waar.

Het is daarom dat ik namens het bestuur van de Laurenspenning nu Philip Powel de Laurenspenning 2018 mag overhandigen.