Tweeënvijftigste Laurenspenning toegekend aan Philip Powel
2018

De Laurenspenning 2018 is toegekend aan Philip Powel, initiatiefnemer en artistiek directeur van het Rotterdamse muziekpodium BIRD. Hiermee geeft de Stichting De Laurenspenning uitdrukking aan haar waardering voor de eigenzinnige en aanstekelijke programmering waarmee Powel een heterogeen Rotterdams publiek op zoek naar avontuur met muziek en spoken word op de been brengt. In BIRD verbindt hij actuele muziek met de uiteenlopende tradities waaruit deze voortkomt.

De Laurenspenning wordt op donderdag 15 november om 17.30 uur uitgereikt in de Grote of Sint-Laurenskerk in Rotterdam. De feestrede wordt gehouden door Saul van Stapele, auteur van boeken over hiphop en straatcultuur en medewerker van NRC Handelsblad. De uitreiking wordt opgeluisterd met optredens van zangeres Sabrina Starke en dichteres Marjolein van Heemstra.

Het is sinds 1959 de 52ste keer dat de Laurenspenning is toegekend. Met de penning worden personen onderscheiden voor hun inzet voor de Rotterdamse samenleving. Doorslaggevend is de mate waarin zij anderen hebben geïnspireerd. Het motto van de Laurenspenning is: ardens ipsa fides alios incendit in ignem (‘vurig enthousiasme doet ook anderen ontvlammen’). In recente jaren ging de Laurenspenning naar Linda Malherbe van Verhalenhuis Belvédère, burgemeester Ahmed Aboutaleb, cultureel ondernemer Jeroen Everaert en de vrijwilligers van de Pauluskerk, Aruna Vermeulen van het HipHopHuis en Rachel van Olm en Harry-Jan Bus van Theater Walhalla.

Over het programma:

Sabrina Starke is een award winnende singer-songwriter, producer en vertegenwoordiger van self-empowerment, wonend in Rotterdam. Zij heeft onder meer twee Edison Awards (Beste Nieuwkomer van 2009 & The Edison Jazzism People’s Choice) en twee Radio 6 Awards (Best Album 2013 & Best Song 2015) op haar naam staan. Ze debuteerde in 2008 met het album Yellow Brick Road. Vorige maand verscheen haar zesde studio album Underneath the Surface.

Tot 2 december is in TENT Rotterdam de  tentoonstelling Who do you think you are? te zien waarvoor Sabrina Starke als curator optrad.

 

Saul van Stapele is schrijver en journalist, auteur van boeken over hiphop en straatcultuur, medewerker van NRC Handelsblad en directeur van de internationale hiphop-, bass & beats-conferentie op Amsterdam Dance Event.

In 2013 won hijde negentiende editie van de Pop Media Prijs, de jaarlijkse prijs voor de beste popjournalistiek in Nederland, voor zijn artikelen, boeken en evenementen.

 

 

 

Foto Philip Powel: Maarten Laupman
Foto Sabrina Starke: Agata Serge
Foto Saul van Stapele: Ilja Meefout