Wim Kerkhof heeft de Laurenspenning!
2019

(Foto Maarten Laupman)

Rotterdam, 14 november 2019 – In een goedgevulde Laurenskerk heeft Wim Kerkhof, namens The Amazing Stroopwafels, de 53ste Laurenspenning in ontvangst genomen uit handen van Korrie Louwes, voorzitter van het bestuur van de stichting De Laurenspenning. De Stroopwafels – waarvan behalve Kerkhof Rien de Bruin en Arie van der Graaf deel uitmaken – kregen de penning voor de manier waarop zij  in hun liedjes hun vurige liefde voor Rotterdam en regio bezingen.

De penning ontleent haar naam aan Sint Laurens, die in 258 na Christus op bevel van de Romeinse keizer de marteldood stierf en die naar verluid in een dertiende-eeuws geschrift ‘met het licht waarmee hij zelf werd aangestoken, de wereld verlichtte tot in verre omtrek en alle christenharten verwarmde met de vlammen, waardoor hij zelf werd verbrand.’ Stichting De Laurenspenning heeft dit vertaald in haar motto:

Vurig geloof doet ook anderen ontvlammen.

‘Dat ontvlammen is zeker van toepassing op The Amazing Stroopwafels,’ hield Korrie Louwes de aanwezigen voor. ‘Wie kent ze niet in Rotterdam en omstreken en ver daarbuiten van talloze optredens en die enemegagrote hit. Wellicht minder bekend is hoe hun liedjes ook hebben bijgedragen aan het Rotterdamse geheugen tot op de dag van vandaag.

Op het album Eeuwige Vlam uit 2001 staat het nummer ‘De Reus van Rotterdam’. Een liedje gewijd aan Rigardus Rijnhout, de langste Nederlander van 2 meter 37. Hij werd niet ouder dan 36 jaar en overleed in 1959. Hij woog 230 kilo en droeg schoenen in maat 62. Om rond te komen verkocht hij ansichtkaarten van zichzelf en verhuurde hij zichzelf als reclamebord. Het liedje ‘De Reus van Rotterdam’ is niet alleen een ode aan het groeiende Rotterdam, maar tevens een oproep om te kijken naar sociaal zwakkeren.

Ik citeer: 

Sinds de Euromast voltooid was
Amper 1 jaar na zijn dood
Leek het nog als posthume hulde
Rotterdam de lucht inschoot
Als ik zie vanuit de verte
Welke vlucht de Maasstad nam
Denk ik bij die wolkenkrabbers
Aan de Reus van Rotterdam
Altijd samen met zijn vader
Zo groot als hij was er niet een
Hij paste in geen enkel kader
En keek over alles heen

Zo blijft de herinnering aan deze Rotterdamse reus Rigardus Rijnhout levend. Dergelijke ontvlammingen heeft het bestuur van de stichting Laurenspenning doen besluiten de Laurenspenning toe te kennen aan The Amazing Stroopwafels in de persoon van hun voorman Wim Kerkhof.’